Avem un nou Maestru Arcaș! Mogoș Loredana a obținut titlul de Maestru Arcaș!

Arcașii care obțin performanțe remarcabile la campionatele naționale – Șapte Fortărețe indoor, Șapte Fortărețe outdoor și 3D indoor, sunt recompensați cu distincții precum Arcaș categoria I (distincție de aur), Arcaș categoria II (distincție de argint), Arcaș categoria III (distincție de bronz).

Distincțiile Arcaș categoria I, categoria II și categoria III sunt acordate arcașilor care îndeplinesc criteriile de performanță stabilite prin Hotărârea Consiliului director al Federației Române de Arc Istoric. Vezi hotărârea pe pagina.

Arcașii care reușesc să obțină distincția de aur într-un interval de doi ani la campionatele naționale – Șapte Fortărețe indoor, Șapte Fortărețe outdoor și 3D indoor, vor fi recompensați cu titlul onorific suprem de Maestru Arcaș.

La Campionatul Național de Arc Istoric – proba sportivă Șapte Fortărețe outdoor organizat la Uzonca Băi, județul Covasna în perioada 13-14 iulie 2024 s-au întrecu cei mai buni arcași din România pe un teren care a pus la încercare rezistența fizică, psihică și tehnică a sportivilor.

Până la această dată avem o singură persoană care a reușit obținerea titlului suprem de Maestru Arcaș – este vorba de Avram Ciprian care a obținut acest titlu în anul 2022.

Anul acesta, Mogoș Loredana, arcașă la ASC Menumorut – Biharia a obținut în intervalul de maxim 2 ani și a treia distincție de aur – Arcaș categoria I – devenind Maestu Arcaș.

Mogoș Loredana alături de Avram Ciprian, Maestru Arcaș din 2022, și Kis-Nagy Zoltan, Președintele FRAI

Această performanță remarcabilă a fost recunoscută și certificată de FRAI prin acordarea certificatului de Maestru Arcaș. Felicitări Loredana!

Ce înseamnă titlul de Maestru Arcaș?

Titlul de Maestru Arcaș reprezintă recunoașterea excelenței în mânuirea arcului. De asemenea, Maestul Arcaș beneficiază de scutire pe viață de plata taxei de participare la competițiile organizate sub egida FRAI.

Dar cine este Mogoș Loredana? Mogoș Maria Loredana are 46 ani, domiciliază în Oradea, este inginer de profesie, mama a 2 copii.

A început practicarea sporturilor cu arcul de 3 ani. În acest interval de timp a participat la peste 60 de concursuri, a obținut două titluri de vicecampioană europeană, in doua federații diferite și la probe sportive diferite, respectiv 3D individual la Alba Iulia 2023 și indoor 18m cu echipa la Varazdin 2024.

Mogoș Loredana ne-a împărtășit următoarele idei despre ea, despre sporturile cu arcul (tir cu arcul și arcul istoric), relatând cu sinceritate despre ce înseamnă pentru ea tragerea cu arcul și comunitatea de arcași:

“Câteva cuvinte despre mine ca arcașă:

Am încercat tirul cu arcul din curiozitate după ce au început fiica și fiul meu sa practice acest sport. Nu credeam că la vârsta de 43 de ani voi putea să îmi găsesc un sport potrivit în care să am și rezultate. M-am hotărât să trag și eu ca să nu stau degeaba cât timp erau ei la antrenament și bineînțeles ca să le fiu alături.

La scurt timp am participat la primul concurs, împinsă fiind de la spate de Marin Darna, antrenorul nostru. Evident că mă întrebam ce caut eu acolo? Aveam doar vreo trei antrenamente la activ. M-a amuza tare când mă gândesc.

Sunt o perfecționistă și nu mi-a plăcut deloc postura de codașă în acel concurs, drept pentru care m-am hotărât să iau treaba mult mai in serios și dacă tot fac ceva, să fie făcut ca lumea.

În același timp mă gândeam să fiu un model de disciplină sportivă pentru copiii mei.

Desigur ei erau deja experimentați când eu am luat decizia de a mă alătura lumii arcașilor.

Eram deja mandră pentru rezultatele lor și nu îmi permiteam să le dau sfaturi tehnice, ci chiar din contra. A fost un sentiment deosebit să învăț ceva nou de la copiii mei.

Încet-încet am continuat să particip la concursuri în ciuda pandemiei. Era un bun prilej de socializare, de sfidare a bolii, de întrecere cu mine însămi, încercând să mă autodepășesc de fiecare dată. Asta până în momentul când am realizat că vreau mai mult de la mine și mi-am fixat alte țeluri, pe cât posibil realiste și am urmat regula pașilor mărunți, dar siguri.

Nu a contat specificul concursului, m-am aruncat cu capul înainte și la un moment dat mă gândeam dacă nu cumva fac un fel de ghiveci â loc să mă duc spre o singura direcție.

Dar provocările sunt provocări și mi-am impus să le fac față. Și chiar au fost destul de multe, atât în ceea ce privește concursurile, cât și pregătirea sau echipamentul.

Unii mi-au spus că oricum nu o să ajung prea departe, alții m-au încurajat, m-au susținut și chiar m-au consiliat într-ale armășiei. Le mulțumesc pe acesta cale deopotrivă opozanților, dar cel mai mult le sunt recunoscătoare celor care m-au susținut.

Microbul acesta odată gustat se multiplică și vreau mai mult și mai mult.

Sunt o persoana modestă din fire și parca nici acum, după trei ani și destul de multe competiții câștigate nu pot să mă laud cu reușitele mele, în schimb vorbesc tuturor cu pasiune despre acest minunat sport si îi îndemn să-l încerce.

Mie îmi aduce numai satisfacții, fie că e vorba de sănătate fizică și psihică, fie că e vorba de socializarea cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune sau de faptul că îmi petrec un timp de calitate cu familia, care a fost ”contaminata ”cu acest virus – tragem toți de la mic la mare, de la copii la părinți.

Daca ar fi să intru în filozofia sportului cu arcul aș spune doar atât : ECHILIBRU, MINTE LIMPEDE, CONCENTRARE, DISCIPLINĂ și nu în ultimul rând UN MOD DE VIAȚĂ.

Da, muncesc mult aproape în fiecare zi pentru a fi în formă. Nu contează ca e zi de sărbătoare, că e frig, că e cald, că sunt uneori într-o pasă mai proastă.

Punctele și medaliile adunate în competiții sunt modul de a cuantifica evoluția noastră, dar mai presus de asta e starea de bine pe care mi-o dă sportul cu arcul în sine, mișcarea, socializarea, armonia cu mine însămi.

Îmi place ce fac și fac ce-mi place!

Iubesc oamenii și în comunitatea de arcași am găsit acea energie care mă încarcă pozitiv, am găsit prietenie, am găsit oameni care sunt dispuși sa-ti dea din experiența lor și să te ajute să te dezvolți. La urma urmei, indiferent de sfaturile primite ești doar TU-ARCUL-SĂGEȚILE și ȚINTA. Cu toții putem mult mai mult decât ne imaginăm, condiția este să ne imaginăm acolo unde vrem să ajungem și să fim dispuși să muncim pentru asta.

Este foarte important pentru cei ce aleg acest sport, indiferent de rațiunea pentru care o fac, să le placă și atunci orice efort pare mult mai mic.

Recomand acest sport din tot sufletul în special tinerilor, dar si celor care rezonează cu cele spuse anterior de mine, celor care simt că au nevoie de o relaxare activă.

Mă bucur să pot lua parte la competițiile FRAI și îmi place că există acest model de valorizare al sportivilor, mă refer la procentajul realizat în Campionatele Naționale și implicit la distincțiile aferente, deoarece este un motor care ne face să țintim mereu mai sus și ne provoacă să fim mereu în creștere.

Sunt extrem de fericită și onorată pentru că am obținut titlul de Maestru Arcaș, primul pentru feminin și al doilea din Romania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *