În data de 30 octombrie 2023 structurile sportive care practică arcul istoric s-au întrunit într-o adunare generală. Pe ordinea de zi a adunării generale au fost următoarele 3 puncte:
1. Informare privind practicarea și reglementarea ramurii de sport arc istoric
2. Aprobarea calendarului competițional FRAI pentru anul 2024
3. Diverse
În cadrul punctului 1 de pe ordinea de zi conducerea FRAI a prezentat stadiul în care se află ramura de sport arc istoric în România, arătând că la originea acestei ramuri de sport a stat mișcarea generată între arcași de turnirul Șapte Fortărețe începând cu anul 2018. La competițiile Șapte Fortărețe s-au aplicat reguli distincte față de competițiile de tir cu arcul. La competițiile Șapte Fortărețe s-au folosit ținte diferite, fiind introduse în sistemul competițional țintele istorice, cele tehnice și cele mobile, s-au organizat competiții într-un ambient natural, s-a folosit un sistem de evaluare specific, diferit de cel aplicat de World Archery. Ca urmare, competițiile Șapte Fortărețe s-au evidențiat ca o nouă ramură de sport.
În luna iunie a anului 2021 s-a demarat procedura de recunoaștere a noii ramuri de sport.
În 18 martie 2022 practicarea noii ramuri de sport a fost recunoscută sub denumirea de arc istoric.
După recunoașterea ramurii de sport s-a organizat Federația Română de Arc Istoric (FRAI) care în calitate de unică autoritate de reglementare a noii ramuri de sport a elaborat regulamentele competiționale.
Arcul istoric ca și ramură de sport are șase probe de sport, fiecare dintre probele sportive având regulamentul propriu prin care se stabilește tipul de arc cu care se poate participa, tipurile de ținte, terenul, sistemul de evaluare etc.
Probele sportive ale ramurii de sport arc istoric sunt:
- proba sportivă arc istoric,
- proba sportivă arc călare,
- proba sportivă 3D,
- proba sportivă tragere la distanță (Flight Shooting),
- proba sportivă tragere la ținte amplasate la distanță (Long Distance Target Shooting) și
- proba sportivă Șapte Fortărețe.
Ramura de sport arc istoric este singura care reglementează participarea la competiții cu arbaletă.
Se poate observa că noțiunea de arc istoric are multiple semnificații. Astfel, prin noțiunea de arc istoric înțelegem a). ramura de sport, b). proba sportivă de arc istoric din cadrul ramurii și c). arcul tradițional (instrumentum). Este de dorit ca din punct de vedere terminologic să fie utilizat în contextul potrivit noțiunea de arc istoric. Se poate observa că din necunoaștere sau din rea voință utilizarea necorespunzătoare a termenului de arc istoric generează confuzie și neclaritate. De acea, este condamnabilă utilizarea tendențioasă a noțiunii de arc istoric și crearea de confuzie ramura de sport arc istoric, proba sportivă arc istoric și arcul istoric.
FRAI deși este funcțională și lucrează în permanență pentru organizarea ramurii de sport nou înființate – de la organizare au fost ținute 16 ședințe ale Consiliului Director în cadrul cărora au fost dezbătute și soluționate o serie de aspecte privind ramura de sport – este în curs de înființare.
Potrivit art. 28 din Regulament din 2001 de punere in aplicare a dispozitiilor Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 condiţiile necesare pentru înfiinţarea Federației Naționale de Arc Istoric sunt 3, și anume:
a)activitatea ramurii de sport se desfăşoară în minimum 5 judeţe;
b)la data constituirii să existe minimum 10 cluburi sportive care să aibă minimum 200 de membri practicanţi;
c)activitatea în ramura de sport recunoscută oficial să se desfăşoare în mod organizat de cel puţin 3 ani de la recunoaşterea oficială a practicării ramurii de sport în România.
Condițiile prevăzute de prevederile legale sunt în curs de îndeplinire: 1. de mult s-a depășit numărul minim de județe în care se practică arcul istoric, 2. există deja aproape 20 de cluburi care practică arcul istoric și au trecut în statutul propriu și în certificatul de identitate sportivă arcul istoric printre ramurile de sport practicate, 2.2 avem deja 108 sportivi legitimați, 3 activitatea ramurii de sport se desfășoară în mod organizat în România de la recunoaștere până în prezent, iar în viitor avem create premisele unei dezvoltări accelerate. Ca urmare, la împlinirea termenului de 3 ani de la recunoașterea ramurii de sport vom putea înregistra FRAI.
La punctul 2 de pe ordinea de zi Adunarea Generală a dezbătut și a aprobat Calendarul competițional FRAI fixând data celor 8 campionate naționale – câte un campionat național pentru fiecare probă sportivă, iar la două probe sportive inclusiv campionate naționale indoor. De asemenea, s-a aprobat data altor competiții organizate sub egida FRAI.
La punctul 3 s-au discutat aspecte privind organizarea de competiții astfel încât acestea să aibă un nivel calitativ ridicat, conformă cu așteptările arcașilor, s-a apreciat că trebui păstrat un echilibru între așteptările cluburilor organizatoare de competiții și arcași pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a competițiilor sportive în cadrul ramurii.
Rămâneți alături de noi pentru mai multe evenimente și noutăți legate de arcul istoric!
Cu pasiune și dedicare, Echipa FRAI